het atelier tekenkunst

tekenatelier

Via de tekenkunst verruimen de studenten (van passief kijken tot actief zien), hun inzicht en bewustzijn. Tijdens de opleiding wordt iedereen vakkundig begeleid. Diverse aspecten komen aan bod: lijn, kleur, vorm, structuur, compositie, observatie, modeltekenen, waarnemingstekenen, ...

Het steunvak kunst en cultuur wordt volledig geïntegreerd in het atelier.

Algemeen tekenen

tekenatelier

Tekenen is een bijzonder rijke en zelfstandige kunsttak, die tegelijk een belangrijke ondersteuning vormt voor andere disciplines. Naast het aanleren van technische vaardigheden nemen we ook de tijd voor een grondige studie van de beeldelementen die de basis en de leesbaarheid vormen van beeldend denken.
Het accent ligt op het waarnemingstekenen met aandacht voor het stilleven, portret, levend model en landschap.
Via analyse van eenvoudige basisvormen stimuleren we het ruimtelijke inzicht, waardoor de studenten op termijn tot een meer intuïtieve benadering van het beeld komen en dus ook tot een meer persoonlijke plastische weergave.

Waarnemingstekenen

tekenatelier

Wat is waarnemingstekenen?
Een slaafse weergave van de wereld rondom ons of een onderzoek naar de ware aard achter de huid?
Leren tekenen is een proces, een balans tussen perceptie en expressie, zonder het experiment uit het oog te verliezen.
Elke student wordt gestimuleerd, in het uitstippelen van zijn eigen parcours, elk op zijn eigen tempo.
Waarnemingstekenen moet verder gaan dan pure oog-hand coördinatie; het ontwikkelen van een eigen visie staat hierbij centraal.
Door middel van een aantal onderwerpen - zoals stillevens, collagetechnieken, interieur, drapering etc. - proberen we nieuwe technieken en uitdrukkingsmogelijkheden te vinden.
Tekenen moet nog steeds op de eerste plaats een avontuur blijven.

modeltekenen

tekenatelier

1 maal per week wordt er les gegeven naar levend model. Dit atelier is ook toegankelijk voor de afdelingen tekenkunst, schilderkunst en grafiekkunst.
De leerling wordt individueel begeleid in zijn eigen keuze van aanvoelen van de verschillende technieken zoals potloodtekenen, houtskooltekenen, schilderen met acryl- of olieverf, bister, collage, digitaal en andere.